De zomer is bijna in het land, tijd voor een terrasje!

Fundering terras
Voorbereiden terrasoppervlakte
Installeren terras
Onderlegger

Zon? Check. Zonnebril? Check. Cocktail of mocktail in de hand? Check. Een terras om op te genieten? Nog niet, maar dat komt er dadelijk aan. In het volgende artikel leggen we je in enkele stappen uit hoe je nu juist op een correcte manier je terras aanlegt.

Foto van een afgewerkt terras voor nieuwsartikel

Waarom zou ik een terras uit tropisch hardhout aanleggen?

Er zijn verschillende goede redenen waarom je voor een terras uit tropisch hardhout zou moeten kiezen. Je kiest voor een houten terras wanneer je graag een natuurlijke, warme uitstraling aan je terras geeft en bovendien zorgt het hout er ook voor dat je terras gemakkelijk te bewerken is. Neem daar dan nog eens bij dat tropisch hardhout enorm duurzaam is en weinig onderhoud vergt en je hebt toch al een aantal zeer goede redenen om voor een terras uit tropisch hardhout te kiezen. Je kan natuurlijk ook voor naaldhout kiezen, maar dan heb je hoogstwaarschijnlijk meer werk aan onderhoud.

Wat heb ik nodig voor mijn houten terras?

  • Piketpaaltjes en draad
  • Een verharde ondergrond (licht afhellend) die als fundering gebruikt wordt, eventueel zelf op te maken.
  • Onderleggers om je onderconstructie mee samen te stellen
  • Een anti-worteldoek en een breekmes om het doek te snijden
  • Een boormachine
  • Een verzinkboor
  • Voldoende roestvrije/inox schroeven, plugs en hoeksteunen
  • Je terrasplanken
  • Eventueel een cirkelzaag om je terrasplanken te zagen
Foto voor installatie van het terras

De terrasoppervlakte voorbereiden

Je start het best door je terras eerst eens op papier te schetsen. Zo krijg een visueel eerste idee van hoe je terras er zal gaan uitzien en wat waar ongeveer moet komen. Eens je dit in orde hebt gebracht, begin je met het plaatsen van piketpaaltjes op de hoeken van de plaats waar je je terras wilt gaan plaatsen. Je verbindt de paaltjes met een draad. Op deze manier kan je gemakkelijk berekenen hoeveel stuks je van elk product ongeveer nodig zal gaan hebben en meteen de juiste hoeveelheid onderleggers en terrasplanken kunnen bestellen. De onderleggers plaats je maximaal 40 cm uit elkaar.

Zorg er ook voor dat je terras ongeveer 1 cm per meter afhelt. Meet dit uit met een waterpas, dan heb je gegarandeerd een goede afwatering onder je terras liggen. Onkruid en andere vuilresten verwijder je ook best.

 

Foto fundering met Terrasvoeten

Je fundering

Dit is een heel belangrijk onderdeel bij de aanleg van je terras omdat het de stevigheid van je terras ondersteunt en verzakking tegengaat. Hoe je fundering eruit zal zien, hangt een beetje af van je situatie. Je kan een houten terras aanleggen bovenop tegels, beton, palen, chape/zandcement of zelf op gewone aarde.

Eens je deze keuze gemaakt hebt, plaats je een anti-worteldoek op de bodem. Je snijdt deze worteldoek met een breekmes af zodat er steeds 15 cm overlap is op de uiteinden van je terras. Je behoudt ook steeds de hellingsgraad van 1 cm per meter. Plaats nu de elementen waarop je je onderconstructie zal gaan bevestigen. Je start het best aan de rand van je terras en plaatst de elementen nooit verder dan 40 cm uit elkaar.

Nu moet je gaan bepalen in welke richting je je terras gaat leggen. De richting waarin je je terrasplanken wilt aanleggen, staat haaks op de onderleggers. Dat wil zeggen als je je vlonder of terras horizontaal wilt aanleggen, dat je je onderleggers verticaal op de funderingselementen zal moeten plaatsen. Of omgekeerd. Probeer zeker je onderleggers ook vast te leggen op de funderingselementen met plugs, hoeksteunen en schroeven.

 

De installatie van je terras

Start eerst met het uitleggen van je planken. Zo zal je snel merken of je voldoende planken hebt besteld en of er eventueel iets moet gezaagd worden. Indien dit het geval moest zijn, gebruik je hiervoor best een cirkelzaag. De stevigheid van je terras verhoog je door de naad van je planken altijd op het midden van een onderlegger te plaatsen.

Nu plaats je je planken zoals je ze wil gaan monteren. Je behoudt best steeds een afstand van 3-5 mm tussen de terrasplanken. Boor per punt van bevestiging ook 2 schroefgaten in je plank of tegel. Doe dit op ongeveer 2 cm van de zijkant en boor je gaten steeds voor met een verzinkboor. Nu kan je je planken inschroeven met je inox vijzen. 

 

Fundering en onderbalk

Klaar? Bijna

Als je het mooie kleur van je tropisch hardhout graag zo lang mogelijk wilt behouden, kan het handig zijn om je terras met beits of olie te bewerken. Wat wel zeker een must is voor je terras, is een mooie afwerking op de zijkanten. Dit doe je door de kopse kanten van de terrasplanken op verstek te zagen en de planken op de kant te bevestigen met inox vijzen.  

 

Foto afgewerkt terras 2