Costa del pool: tropisch hardhout rondom je zwembad

Hardhout rondom het zwembad
Impact water en chloor

Het is dezer dagen brandend actueel: een weekje lekker ontspannen aan een Spaanse Costa of een Franse Riviera of toch maar op safe spelen en je vakantie in eigen land doorbrengen? Het een hoeft het ander niet per se uit te sluiten. Maar stel je nu voor dat je, rustig in je eigen tuin, op je terras aan het zwembad kan liggen zonnen? Dat klinkt toch al een pak aantrekkelijker!

Hieronder geven wij je enkele tips. Zo weet je meteen waarom je beter kiest voor een terras uit tropisch hardhout in plaats van een stenen terras of een ander houten terras.

Het eerst punt waar we belang aan hechten, is het kiezen van de juiste materie. Waarom kies je voor terrasplanken uit tropisch hardhout in plaats van

  • naaldhout? Simpel. De duurzaamheid van naald- en tuinhout, en in mindere mater Europees hout, ligt veel lager dan die van tropisch hardhout. De duurzaamheidsklasse deelt hout namelijk in op basis van zijn levensduur en zijn weerstand tegen natuurlijke organismen. Wanneer je niet voor het juiste hout kiest, is de kans dan ook redelijk groot dat je je mooie terrasplanken al redelijk snel zal moeten laten vervangen.
  • een stenen terras? De uitstraling van je terras is hier een eerste factor. Hout zal je tuin een warme en aangename uitstraling geven, terwijl een stenen terras koeler overkomt. De poreusheid van een stenen terras is een tweede factor. Dit is ook wel gekend als de doorlatendheid. Zo zal een stenen terras makkelijker intrekkende (vet)vlekken vertonen van bijvoorbeeld een barbecue, dan een houten terras. En probeer deze vlekken nadien maar eens uit je stenen te krijgen.

Oja, nog iets! Heb je ooit al eens blootvoets, in de volle zon over een stenen terras gelopen? Of last gehad van een kapotte waterleiding onder je stenen terras? Je begrijpt me wel.

 

Het tweede en misschien wel belangrijkste punt, is de keuze van de juiste soort tropisch hardhout voor rondom het zwembad. Niet alle tropische hardhoutsoorten zijn namelijk even goed bestand tegen de impact van water en chloor. Daarom hebben onze experts speciaal voor jullie een lijstje samengesteld van hardhoutsoorten die je zonder problemen kunt gebruiken rondom het zwembad:

Onze favorieten? Ipé, Padouk en Afrormosia. Deze houtsoorten zijn nagenoeg splintervrij en hebben, zowel net geplaatst als na de vergrijzing, een prachtige kleur. Daarbovenop zijn ze ook nog eens enorm duurzaam en hebben ze dus een zeer lange levenscyclus. Nog een gouden tip: zorg ervoor dat je terrasoppervlak minstens even groot of zelfs groter is dan de oppervlakte van je zwembad. Op die manier zal de combinatie er pas echt goed uitzien.