Een kraaknet terras in de zomer, daar begin je aan in de winter

De dagen worden korter, de zon maakt plaats voor regenwolken. De temperatuur duikt ‘s nachts al eens onder 0 en soms durft er al eens een sneeuwvlokje uit de lucht vallen. De winter komt eraan. Het ideale moment om nog snel even je terras winterklaar te maken.

Een houten terras is een charmant element in je tuin. Bovendien geeft het je tuin ook de nodige uitstraling en warmte. Maar om dit gevoel te creëren, moet je wel over een proper terras beschikken. De voorbereiding daarvan start in de winter.

De herfstperiode is traditioneel de zwaarste periode voor je terras. Planten verliezen hun bladeren en die hopen zich op op je terras. In combinatie met de schommelende temperaturen en regenbuien vormt dit de perfecte broeihaard voor schimmels en algen. En dan spreken we nog niet over roestplekken van barbecues, metalen tuinstoelen of andere objecten op je terras.

Terras met bladeren, samengesteld uit Cumaru tropisch hardhout

Een terras uit tropisch hardhout heeft een lange levensduur en is goed bestand tegen de inwerking van de weersomstandigheden. Dat neemt echter niet weg dat je je terras extra kan beschermen. Een goed onderhoud rekt de levensduur van je terras met een aantal jaar. Hieronder bespreken we kort hoe je dit het best aanpakt.

Foto van een man die een tuinslang vastheeft en zijn terras besproeit.
 • Maak je terras nat met behulp van een tuinslang.
 • Gebruik een terrasreiniger en laat deze ongeveer een kwartier intrekken. Enkele producten die je kan gebruiken als terrasreiniger:
  • Schoonmaakazijn; azijn verdunnen met water
  • Groene zeep: 1 eetlepel per liter warm water
  • Groene zeep en soda: een halve eetlepel van elk per liter warm water
  • Terrasreiniger uit een plaatselijk tuincentrum (lees steeds de instructies van de fabrikant)

Probeer contact met planten te vermijden. De reinigers zijn immers even dodelijk voor je planten als voor de algen en het mos. Groene zeep is ecologisch en dus ongevaarlijk. Dan is het nu tijd om te schrobben. Let erop dat je zeker geen metalen borstel gebruikt. Spoel je terras nogmaals af met de tuinslang. Toch nog vuile plekken? Herhaal bovenstaande stappen nogmaals.

Je terras is nu proper opgeboend. Nu hoef je enkel nog te beslissen welk soort terras je wilt. Ga je voor een vergrijsd terras of behoud je liever de huidige kleur?

Indien je niet wilt dat je terras vergrijst, breng je best een beschermende laag olie aan op je terras. Deze olie moet vooral UV-beschermend zijn en dient tweemaal per jaar aangebracht te worden. Je terras wordt ook extra beschermd tegen mos en vocht. WOCA en OSMO zijn 2 fabrikanten die deze olie aanbieden. Lees zeker de instructies na in de handleiding.

Kies je voor vergrijzing, dan volstaat een mosverwijderaar of een groenreiniger. Je brengt ze aan op een droog oppervlak en laat ze ongeveer een halfuur intrekken. De restanten verwijder je nadien met een doek.

Laat je terras nog even drogen en je werk zit erop. Goed gedaan!

Afgespoeld Cumaru terras

Enkele extra tips voor een proper terras:

 • Bescherm je tuinmeubelen tegen de weersomstandigheden, of plaats ze binnen.
 • Gebruik geen hogedrukreiniger om je terras af te spoelen. De druk die uitgeoefend wordt op hout doet meer kwaad dan goed.
 • Vergeet je buitenkranen en tuinslang niet leeg te laten lopen en af te sluiten.
 • Veeg je terras tijdig schoon. Bladeren kunnen glad en gevaarlijk zijn.
 • Sneeuw of een aangevroren terras? Je kan zout strooien op je houten terras, maar spoel het weg tijdens het dooien. Zo voorkom je zoutplekken.