Beperkte aanvoer zorgt voor prijsstijgingen op de houtmarkt

Houtprijzen

Het is een trend die zich al enkele maanden aan het doorzetten is: de prijzen voor hout en andere grondstoffen blijven maar stijgen. Voor sommige producten betaal je nu maar liefst twee keer zoveel dan enkele maanden geleden. En de eerste stabiliseringen verwacht men pas begin 2022.

De verklaring voor dit opmerkelijke fenomeen moeten we zoeken bij de aanvoer uit de hout-producerende landen. Doordat de aanvoer zo onder druk staat, komen veel leveranciers in de problemen. Bovendien zijn het niet alleen de leveranciers op de markt van het tropisch hardhout die in de problemen komen, maar ook degene die Europees hout, MDF, OSB-platen en andere houtproducten aanleveren. Maar wat is de exacte oorzaak van deze uitzonderlijke marktsituatie.

Foto van een man die hout zaagt in een houtzagerij.

Stijgende vraag naar hout

Het gebruik van hout als alternatieve grondstof voor het bouwen van constructies, de afwerking van huizen en interieur of het gebruik in de tuin steeg de afgelopen jaren naar ongekende hoogtes. Hout is dan ook een hernieuwbare grondstof, die minder schadelijk is voor het milieu dan pakweg steen of metaal. Bovendien oogt het ook nog eens mooi en brengt het de natuur dichterbij. We kunnen hier dan ook constateren dat een stijgende vraag mee aan de oorzaak ligt van het tekort.

 

 

COVID-pandemie

Logischerwijs speelt de COVID-pandemie ook zijn rol in de stijging van de houtprijzen. Door de pandemie werd in veel landen een lockdown afgekondigd en werd de productie in zagerijen en boomkwekerijen drastisch teruggeschroefd. Minder productie betekent dan ook dat er minder aanbod op de markt beschikbaar is. De houtproductie komt stilaan weer op gang, maar het spreekt voor zich dat een volledig normale situatie nog even op zich laat wachten. 

Containertekort

COVID-19 en een dreigend stilvallen van de wereldhandel zorgden er eveneens voor dat veel havens gesloten werden en veel containers tijdelijk aan de kant werden gezet. Omdat de globale economie snel terug begon te draaien, steeg de vraag naar containers enorm. Hierdoor liepen de containerleveranciers een fameuze achterstand op.

 

 

 

Foto met gestockeerde containers.
Foto van het schip dat het Suez-kanaal blokkeert.

Suez-kanaal

Daarbovenop kwam op 23 maart 2020 ook nog eens de Ever Given vast te zitten in het Suez-kanaal. Dé toegang bij uitstek per boot vanuit Azië en Oost-Afrika naar Europa was dagenlang geblokkeerd. Schepen dienden hun vaarroutes aan te passen en rondom Afrika te varen of te wachten. Allemaal schepen en containers die tijdelijk en langer dan verwacht onbeschikbaar blijven voor handel. De uiteindelijke wachttijden en schade lopen waarschijnlijk op tot meer dan 1 miljard dollar. Nu al wordt gesproken van containerprijzen die tot vijf keer duurder zijn dan normaal. En deze kosten moeten spijtig genoeg ook ergens doorgerekend worden.

 

 

Import uit de VS en China

Om een tekort aan hout te voorkomen, importeerden de Chinezen en Amerikanen massaal hout in grote hoeveelheden. Hierdoor is er nu al een nijpend tekort aan materialen voor MDF- en OSB-platen en steeg de prijs voor pallet- en tuinhout aanzienlijk. Ook Europees loof-en naaldhout en tropisch hardhout worden door China en de Verenigde Staten in grote getalen opgekocht. Het tekort zorgt er ook voor dat Rusland dreigt met een exportverbod voor 2022 op stammen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

 

Foto van vlag VS en China met dollars.

Ecologische problemen

En alsof dat alles nog niet volstaat, speelt Moeder natuur ook een rol in de huidige marktsituatie. De vurenhout-bossen worden namelijk geteisterd door een kever die ernstige schade aanricht. De kwalitatieve oplages blijven daardoor beperkt, waardoor gezocht wordt naar alternatieven.

Hoe gaat Noble Timber om met deze situatie?

Ook wij zijn, net zoals elke andere leverancier, sterk afhankelijk van de aanvoer van hout. Dat wil zeggen dat de kans groot is dat ook wij onze prijzen dienen aan te passen of dat sommige producten tijdelijk uitgeput raken. Wij kunnen echter wel rekenen op een mooie stock en zullen er alles aan doen om de prijzen zo laag mogelijk te houden. We hopen samen met jullie dat de markt snel terug zal stabiliseren. Tot dan gaan we samen met onze klanten altijd op zoek naar de gepaste oplossing. Om toch met een positieve voetnoot af te sluiten: onze sterke service en vakmanschap blijven wel steeds gratis beschikbaar.