Positieve geluiden over houtprijs voor 2022 vanuit VS

Houtprijzen

Komt er eindelijk een einde aan de aanhoudende prijsstijgingen in de houtsector? Er heerst wereldwijd nog veel onduidelijkheid over de toekomstige marktprijzen maar de eerste geluiden uit de Verenigde Staten klinken alvast positief.

Havenschemering
Gestapeld hout zijaanzicht

We spoelen even terug naar midden 2019: In de Verenigde Staten ondergaat de bouwsector een volledige metamorfose. Het groene aspect zet zich namelijk volledig door en men kiest massaal voor hout als bouwmateriaal. Een toename in de vraag naar hout van maar liefst 25% was het gevolg. Daarbovenop besloot oud-president Trump om een belasting te heffen op de invoer van Canadees hout. Hierdoor richtten de Amerikaanse houtleveranciers zich massaal op de buitenlandse markten, vooral op de Europese en Aziatische, en sloegen ze enorme voorraden hout in. 

Er werd met grof geld gesmeten en de voorraden in Europa slonken zienderogen. De schorskever en de ongunstige klimatologische omstandigheden in de Europese bossen deden er nog een schepje bovenop. Een toegenomen vraag en een verlaagd aanbod, dat kon alleen maar prijsstijgingen teweegbrengen.  Sterker nog: men verwacht dat in dit laatste kwartaal van 2021, de houtprijs nogmaals verhoogt met 7 tot 12%.

Maar er valt ook goed nieuws te melden: er lijkt namelijk licht aan het einde van de tunnel te komen. De laatste informatie die we hebben ontvangen, duidt op een prijsdaling vanuit de Amerikaanse markten. Dat wil dan ook zeggen dat de Europese markten zich binnenkort hopelijk enigszins kunnen herstellen. Er zal echter wel een nieuwe evenwichtsprijs ontstaan doordat de prijzen de afgelopen jaren, ver voor de crisis, reeds weinig aanpassingen gekend hebben.

De ongekende hoogtes die nu bereikt werden zullen opnieuw normaliseren. Een exacte datum kan hier echter niet op geplakt worden. De houtsector is namelijk afhankelijk van verschillende externe factoren. Zo kan een nieuwe lockdown de productie zomaar opnieuw vertragen, kunnen de Aziatische containerprijzen kunstmatig hoog gehouden worden of kunnen slechte ecologische omstandigheden roet in het eten gooien. Maar stabiliteit komt er zeker, dat staat vast.

Licht aan het einde van de tunnel

Het is dan ook belangrijk dat je regelmatig raad vraagt bij je houtleverancier. Hij of zij zal je niet alleen te woord staan, maar ook  helpen om het juiste product aan de juiste prijs aan te kopen of je een alternatief aanbieden. Nog even geduld dus maar we komen er wel.